Istället för att ta SMS-lånSMS-lån är inte den enda lösningen på en ekonomisk knipa. Det finns många andra saker man kan prova innan man bestämmer sig för att ta ett snabblån. Här kommer lite tips:

Sälj dina gamla prylar och tjäna pengar

I dag finns det stora möjligheter att bli av med begagnade saker tack vare Internet och annons- och auktionssiter som blocket och tradera. Lägger du ut en annons eller auktion på någon av dessa sidor så når du en stor publik och många potentiella köpare. Behöver du pengar snabbt kan det alltså vara en bra idé att se över om du har något du kan sälja som kan inbringa lite pengar.

Ofta har vi ju mycket saker i hemmen som vi inte använder eller inte längre vill ha som vi istället kan försöka sälja av.

Har du något som du vet att en kompis eller familjemedlem skulle vilja ha så kan du fråga dem direkt.

Pantbanken

Ett bra alternativ till SMS-lån är att gå till pantbanken och panta ett eller flera värdeföremål. En pantbank är som en bank som tar dina saker som säkerhet för lånet och om du inte har råd att betala tillbaka lånet plus ränta när lånet förfaller så säljer de föremålet och får pengarna tillbaka på det sättet istället.

Man kan också gå till pantbanken för att sälja saker om man vill.

De saker man framförallt brukar gå till pantbanken med är smycken, konst, musikinstrument och liknande. Är du osäker på om pantbanken kan ta emot ditt föremål så kan du alltid ringa eller maila och fråga.

Fördelen med att gå till pantbanken det är att du inte kommer kunna samla på dig förseningsavgifter och få betalningsanmärkningar för att du inte betalar tillbaka lånet i tid.

Prata med fordringsägaren

Behöver du ta ett SMS-lån för att betala en skuld, till exempel om du har fått en stor elräkning eller liknande så kan du prata med fordringsägaren om ni kan lägga upp en avbetalningsplan. På så sätt kanske du kan lösa situationen utan att behöva ta ett dyrt SMS-lån.

Fråga en vanlig bank

Du kan också testa att gå till din vanliga bank och fråga om du kan få ett privatlån istället. Då går de igenom din ekonomi och tittar på om du är kreditvärdig. Hos en vanlig bank är kostnaden för ett lån normalt sett mycket lägre än hos SMS-låneföretagen. Tyvärr erbjuder de sällan lån på små summor, men du kan alltid kolla möjligheterna.

Prata med en konsument och skuldrådgivare

Är du i ekonomisk knipa kan du kontakta en konsument- och skuldrådgivare hos kommunen. Denna kan sen hjälpa dig med tips och råd på hur du ska gå vidare för att kunna lösa situationen.

Vill du inte ta kontakt personligen kan du besöka bland annat hallakonsument.se för att få tips på vad du ska göra. Det finns också en chattfunktion på siten så att du kan prata med en konsumentvägledare live.

Maila oss fler råd

Detta är några förslag på vad du kan göra om du hamnar i ekonomisk knipa. Har du fler idéer och råd så hör gärna av dig till oss genom mail.

Framöver tänkte vi skriva ett blogginlägg om hur man undviker att hamna i ekonomiskt pressade situationer.