Blancolån eller lån med säkerhet?Om du någon gång tagit lån, eller funderat på att ta ett lån, så har du troligtvis kommit i kontakt med begreppen ”blancolån” och ”lån utan säkerhet”. Här tänkte vi berätta lite mer om vad som är skillnaden mellan ett lån med, respektive utan säkerhet.

Vanligtvis vill banken ha en sorts säkerhet när de lånar ut pengar. Detta kan vara att man belånar huset, att man sätter bilen i säkerhet vid ett billån, eller att man har en borgensman. Hur det ser ut är lite olika och det beror mycket på vad för typ av lån du tar, samt vad du har för förutsättningar för att kunna betala tillbaka. Om du till exempel har en betalningsanmärkning eller lever utan en fast inkomst, så kan en borgensman behövas för att täcka upp.

En borgensman går in och försäkrar banken att de kan betala, om inte låntagaren klarar av att betala tillbaka lånet. Det är inte alltid en borgensman behövs – olika banker har olika bestämmelser. Om du som låntagare plötsligt saknar möjligheten att betala tillbaka lånet, så går borgensmannen in och betalar din del så långt det behövs. Vad du och din borgensman kommit överens om är upp till er, sålänge även denne kan betala tillbaka lånet.

Om du vill exempel köper en ny bil och tar ett billån på denna, så är det vanligt att banken tar din bil i säkerhet. Detta innebär att bilen tillfaller banken om du inte kan betala tillbaka hela lånet. Detta är mycket vanligt och gäller ofta även för exempelvis båtar, motorcyklar och andra fordon.

Om du däremot tar ett så kallat blancolån, så lånar du utan säkerhet. Du har då ingen borgensman eller något annat som säkerhet, och du ska själv betala tillbaka hela summan av lånet. Det ska du såklart även i ett lån med säkerhet, men här är det du ensam som blir helt betalningsskyldig. Ett blancolån har ofta en högre ränta än om du tar ett lån med säkerhet. De vanligaste blancolånen är privatlån, då det inte alltid går att ha en säkerhet i dessa lån. Ska du låna pengar till en resa, till exempel, så finns det sedan inget värde i det som banken kan ta i ersättning.

Sms-lån är nästan enbart blanco-lån, då de är lättare att ta och ge ut. Även många banker erbjuder lån utan säkerhet och om du ska låna en mindre summa kan detta vara lämpligt. Tänk dock på att lån med säkerhet oftast ger dig bättre ränta, bättre villkor och hjälper dig om du skulle få problem att betala.

Med detta hoppas vi att du lärt dig lite mer om vad skillnaden mellan lån med och utan säkerhet är. Håll dig uppdaterad om vilka villkor som gäller på bankerna och vad de erbjuder, så slipper du hamna i jobbiga fällor och skulder.