Om försäkringarTack vare försäkringar kan vi många gånger slippa hamna i svåra ekonomiska situationer. Det kan handla om en hemförsäkring som går in och täcker upp ifall du skulle ha sönder datorn av misstag, ramla och slå sönder glasögonen eller få inbrott. Har du husdjur kan en djurförsäkring skydda mot oförutsedda och dyra veterinärkostnader och en bilförsäkring kan täcka bärning med mera.

Det finns många olika försäkringar man kan teckna utifrån de behov man har. Ju bättre försäkrad du, din familj, dina husdjur och dina ägodelar är desto mindre risk är det att du drabbas av ekonomiska bakslag till följd av olyckor brott.

Här kommer en lista på några försäkringar som är bra och viktiga att ha:

Olycksfallsförsäkring – Se till att du är försäkrad och kan få ersättning om olyckan är framme. En olycksfallsförsäkring kan täcka kostnader för permanenta skador, tandskador, vård, rehabilitering och hjälpmedel med mera.

Sjukförsäkring – Om du har en sjukförsäkring kan du få ersättning om du skulle bli sjuk

Hemförsäkring – Tecknas för att dina ägodelar i hemmet ska vara skyddade ifall en olycka inträffar eller ett brott begås.

Djurförsäkring – Täcker veterinärkostnader till viss del. Man kan också livförsäkra vissa djur.

Bilförsäkring – Alla som har en bil som framförs på vägarna måste ha en trafikförsäkring, men det finns mer omfattande försäkringar man kan teckna för att få bättre skydd. En trafikförsäkring ger endast ersättning för personskador och om du skadar någon annans fordon. Vill du ha skydd för ditt eget fordon ska du teckna halv/hel-försäkring. Bra tilläggsförsäkringar är till exempel hjälp med bärgning och hyrbil. Mer om olika typer av tilläggserbjudanden kan du läsa om hos bland annat Folksam.

Reseförsäkring – Innan du ger dig ut på resa är det alltid bra att undersöka om du har tillräckligt med försäkringsskydd. Sjukhusvård utomlands kan bli mycket kostsamt.

A-kassa / inkomstförsäkring – A-kassan är en typ av inkomstförsäkring som ger dig en viss andel av din inkomst i ersättning om du skulle bli arbetslös. Har du en hög inkomst kan du teckna en extra inkomstförsäkring eftersom A-kassan bara ersätter inkomster upp till 25 000 kr.

Det finns många fler försäkringar som du kan ha nytta av, kolla hos försäkringsbolagen vad de har att erbjuda. Barnförsäkringar, gravidförsäkringar, fordonsförsäkringar med mera är några av alla skydd du kan skaffa. Läs mer om vilka typer av försäkringar som finns här.

Tänk på att även om du har en försäkring så brukar du behöva betala en självrisk för att kunna utnyttja den. Storleken på självrisken varierar mellan olika försäkringar och försäkringsbolag.

En annan sak som är värd att tänka på är att många av dina saker minskar i värde med tiden och detta tar försäkringsbolagen hänsyn till när de betalar ut ersättningen. Det innebär att det inte alltid lönar sig att försäkra vissa föremål. Det kan också vara bra att kunna visa upp kvitton och ägarbevis om du skulle behöva utnyttja försäkringen, så när du handlar värdesaker kom ihåg att spara kvitton.

Eftersom försäkringar ofta är ganska dyra så kan det vara frestande att snåla in på dem. Det är självklart upp till var och en hur man vill göra, men tänk igenom vad alternativet kan komma att kosta i värsta fall om du skulle drabbas av en olycka till exempel.