Om kreditbolag

I dag tänkte jag att vi skulle titta närmre på några kreditbolag i snabblånebranschen.

Easycredit

Easycredit är det bolag som kommer upp först av alla när man söker på SMS-lån. De har varit med i branschen länge, ända sedan 2006 då SMS-lånen kom till Sverige. De är också med i branschföreningen SKEF (Svenska Konsumentkreditföretagen Ekonomisk Förening) som ska verka för en sund lånemarknad när det gäller snabblån.

Minsta lånebelopp hos Easycredit är 500 kr och högsta är 20 000 kr. Återbetalningstiden på lånen varierar mellan 30 dagar och upp till fem år beroende på hur stort lånebeloppet är. Lånebeloppets storlek och lånetiden påverkar också månadsräntan som ligger mellan 11,1-33%.

En sak som skiljer Easycredit från många andra kreditbolag är att de inte tar ut några extra avgifter utöver räntekostnaderna vilket gör det enkelt och tydligt att se vad lånet kommer att kosta totalt.

Korta fakta:

Minsta lånebelopp: 500 kr
Högsta lånebelopp: 20 000 kr
Erbjuder lån trots betalningsanmärkning: Ja
Kreditupplysning: Ej via UC upp till 10 000 kr, upplysning via UC från 10 000 kr
Utbetalningstid: Lån upp till 10 000 kr inom en timme till Handelsbanken och Swedbank, annars samma dag om utbetalningen kan göras innan 13:30. För lån över 10 000 kr tar det ett par bankdagar att få pengarna utbetalda.

Smspengar

Smspengar kommer tvåa om man googlar på SMS-lån. Bolag har erbjudit smålån sedan starten 2007 och i dag har de upplägg som är snarlikt Easycredit med alla avgifter inbakade i räntan (utom för årslån då en aviavgift tillkommer) och lån på mellan 500 – 20 000 kr. Skillnaden är att Smspengar har fler lånebelopp att välja mellan, till exempel 1500 kr, 2500 kr och så vidare och att räntorna skiljer sig en aning mellan bolagen.

Korta fakta:

Minsta lånebelopp: 500 kr
Högsta lånebelopp: 20 000 kr
Erbjuder lån trots betalningsanmärkning: Ja, men man får inte ha några skulder kvar
Kreditupplysning: Ej UC för lån under 11 000 kr, UC för lån över det beloppet
Utbetalningstid: Direkt till Danske Bank, Nordea och Handelsbanken. Samma dag om lånet kan betalas ut före kl 13 en vardag till övriga banker. För lån på 11 000 kr eller mer tar det två bankdagar.

Risicum

Hos Risicum kan man endast låna upp till 12 000 kr, minsta lånebelopp är 500 kr och till skillnad från Easycredit och SMSpengar så tillkommer en uppläggningsavgift utöver räntekostnaderna på lånet. Uppläggningsavgiften är 200 kr på lån som löper över 30 dagar och 400 kr för övriga lån.

Risicums har en återbetalningstid på mellan 30-90 dagar och de beviljar inte lån till personer som har en betalningsanmärkning.

Korta fakta:

Minsta lånebelopp: 500 kr
Högsta lånebelopp: 12 000 kr
Erbjuder lån trots betalningsanmärkning: Nej
Kreditupplysning: Ej UC, men använder Bisnode
Utbetalningstid: Så fort lånet beviljats får du pengarna på kontot om du har Nordea eller Handelsbanken, annars samma dag om lånet beviljas före klockan 13.

Räntefria lån och andra kampanjer

Det är inte ovanligt att kreditbolagen i SMS-lånebranschen anordnar speciella kampanjer för nya kunder. Ett vanligt erbjudande är att man får första lånet räntefritt eller får låna till rabatterad ränta. Innan du nappar på ett sådant här erbjudande är det viktigt att du kollar upp om det tillkommer några avgifter istället som uppläggningsavgifter eller aviavgifter som kan göra lånet till en dyrbar affär.