Om att låna på bostadenJag har ju tidigare skrivit om alternativa sätt att få fram pengar utan att ta ett SMS-lån. I dag tänkte jag berätta om ytterligare en variant: att låna på bostaden.

Bostadslån har ofta mycket mer fördelaktig ränta än ett SMS-lån och därför kan det vara en bra idé att prata med sin bank om det finns utrymme att låna mer på bostaden istället för att ta ett snabblån.

Det är naturligtvis inte alltid banken anser att det finns något utrymme att belåna bostaden mer, men om du har amorterat och fått ner lånekostnaderna så kan möjligheten mycket väl finnas att de kan ge ett så kallat tilläggslån på bostaden. Värdeökningar tas också i beaktande när man bedömer hur stort låneutrymme som finns. Man brukar kunna belåna bostaden upp till 85% av dess värde.

Om du lånar på bostaden så finns det några saker du behöver känna till. En av dem är att det nya amorteringskravet som införs i år även kommer påverka gamla bolånekunder som vill låna mer på bostaden. Det nya amorteringskravet kommer endast gälla nya låntagare, men om du som redan har ett bolån vill belåna bostaden mer så kommer du omfattas av samma krav som nya bolånekunder fram tills dess att det utökade lånet är betalt. Detta innebär att du kommer behöva amortera på hela bolånet med 2 procent per år om bostadens belåningsgrad är 70% eller mer och 1 procent per år om belåningsgraden ligger mellan 50% – 70%.

När du betalat tillbaka tilläggslånet eller har mindre belåning på bostaden än 50% så upphör amorteringskravet.

Att amortera på sitt bostadslån ska visserligen inte jämföras med att betala ränta eller avgifter till ett låneföretag, att amortera innebär ju bara att man minskar sina lån och därmed betalar mindre ränta eftersom lånesumman sjunker. Däremot så måste man ju ta i beaktande att amorteringen även fast det inte är en utgift utan ett slags sparande kommer märkas i plånboken. Så har du det kärvt ekonomiskt är det bäst att ta fram miniräknaren och börja räkna på hur ett extra lån på bostaden kommer påverka ekonomin.

En av fördelarna med att låna på bostaden förutom de låga räntorna i sammanhanget, det är att man slipper hamna i en jobbig lånekarusell där man tar ett SMS-lån för att lösa en ekonomisk knipa och sen tar ett nytt SMS-lån för att betala tillbaka det gamla. Med ett tilläggslån på bostaden behöver du inte jäkta med återbetalningen eftersom återbetalningstakten är lägre vilket gör att du som har en ansträngd ekonomi har möjlighet att betala tillbaka i lugn och ro.

Faran med att belåna bostaden är att man kan slösa bort pengarna på onödiga saker, att man inte ser den stora bilden och helheten av lånets effekter och istället låter pengarna gå till vardagskonsumtion, något jag avråder från.