Förklaring av ordNär man läser om lån så kan man stöta på en del begrepp och uttryck man inte känner igen. I detta inlägg tänkte jag förklara några av dessa lite närmre. Om du undrar över något ord som inte finns med i denna ordlista så kan du kolla här och se om du hittar det du söker.

Kreditupplysning – Innan du får ett lån beviljat så måste kreditgivaren göra en så kallad kreditupplysning för att se om du har tillräckligt god ekonomi för att klara av att betala tillbaka lånet. I kreditupplysningen framgår offentliga uppgifter som hur stor inkomst du har och om du äger fastigheter. Andra uppgifter som finns i kreditupplysningen är bland annat om du är gift eller har en betalningsanmärkning.

UC – är ett bolag som gör kreditupplysningar på uppdrag från kunder, exempelvis banker. UC ägs gemensamt av storbankerna Nordea, Danske Bank, SEB, Handelsbanken, Swedbank och Länsförsäkringar. Storbankerna använder UC för att göra kreditupplysningar.

Utan UC – Om ett kreditbolag skriver att de erbjuder lån utan UC så menar man att man anlitar ett annat kreditupplysningsföretag än UC för att göra en kreditupplysning. Anledningen är att inte UC ska kunna se hur många kreditupplysningar som tagits på en person under ett år eftersom många kreditupplysningar kan påverka bankernas bedömning av en låneansökan negativt.

Betalningsanmärkning – Har du obetalda skulder som fastställts av Kronofogden eller domstol så kan du ha fått en betalningsanmärkning hos kreditupplysningsföretagen. Betalningsanmärkningen brukar finnas kvar i registren i tre år och påverkar hur kreditgivare ser på din kreditvärdighet. En del banker lånar inte ut pengar till personer med betalningsanmärkningar till exempel.

Effektiv ränta – I den effektiva räntan har man räknat med alla kostnader för lånet som räntor, uppläggningsavgifter och liknande. På detta sätt kan man enkelt jämföra räntor mellan olika lån. Den effektiva räntan brukar anges som årsränta, något som snabblåneföretagen anser vara missvisande då snabblånen endast löper över en kortare tid.

Ränteavdrag – Den som har lån får göra ett så kallat ränteavdrag på 30% av räntekostnaderna upp till 100 000 kr i deklarationen. För att kunna göra avdrag måste du ha betalat in mer i skatt än vad du gör ränteavdrag för.

Detta är bara en kortfattad guide till olika begrepp du kan stöta på när du ansöker eller letar efter ett SMS-lån. Vill du veta mer så finns jättebra information hos till exempel Kronofogden och på alltomsmslan.se. Där hittar du bland annat en ordlista med förklaringar till många andra facktermer som man stöter på i ekonomi- och bankvärlden.

Man kan också ta kontakt med banken för att få mer information om det är något man tycker är oklart eller inte riktigt förstår.