Guide till vad du bör tänka på innan du tar ett sms-lånFörutom att tänka över om ett SMS-lån verkligen är enda utvägen så finns det en del andra saker du bör tänka på innan du tar själva lånet. Den här texten vänder sig dock till dig som har bestämt dig för att ta ett snabblån, är du fortfarande osäker så rekommenderar jag att du kollar igenom de olika inläggen i bloggen där jag skrivit en del om olika alternativ till lån.

Innan du tar ett SMS-lån bör du jämföra olika lånebolag för att se vilka alternativ som finns. Här är några saker du bör titta på:

Betalningsanmärkning – Om du har en betalningsanmärkning måste du ta det i beaktande när du letar efter SMS-lån eftersom det inte är alla bolag som lånar ut till kunder med betalningsanmärkningar.

Ränta – Jämför olika räntor och se vilka bolag som har bäst räntor. Titta på den effektiva räntan när du jämför. Det finns flera olika webbsidor som erbjuder jämförelseverktyg som du kan ta hjälp av när du ska jämföra bolagen.

Granska kampanjerna – Om du hittar ett lånebolag som har en specialkampanj eller ett specialerbjudande så bör du granska villkoren noga innan du nappar på erbjudandet. Räntefritt kan låta bra, men om det tillkommer höga avgifter kan det bli dyrbarare än du först trott.

Belopp – Beloppens storlek varierar mellan kreditgivare. Hos vissa kan du till exempel låna 1000 kr som minst medan andra erbjuder lån på så lite som 500 kr. Samma sak gäller den övre lånegränsen, hos vissa bolag kan du låna upp till exempelvis 20 000 medan andra bara erbjuder lån upp till 10 000 kr. Det är inte bara minimi- och maxinivåerna som kan skilja. Även beloppen kan variera inom intervallet mellan mini och max, ex erbjuder en del lån på 1000, 1500, 2000 kr medan andra bara har lån på 1000, 2000, 3000 kr. Hitta ett bolag som matchar det lån du vill ta.

Återbetalningstid – Titta på vilka återbetalningstider de olika långivarna erbjuder och välj den som passar dig bäst. Att betala av lånet snabbt är oftast det bästa, men om du är osäker på om du kommer kunna betala tillbaka lånet i tid så är det bättre att välja ett lån med längre återbetalningstid med tanke på förseningsavgifter och dröjsmålsränta som tillkommer om du inte sköter återbetalningen.

Bankutbetalningar – Om du behöver pengarna snabbt är det en bra idé att titta på vilka banker som långivarna kan betala ut pengarna till så att du får pengarna på kontot samma dag.

Omdömen – När du väl har hittat en eller två banker som passar dina behov så bör du göra en grundlig undersökning och se vad andra kunder har för erfarenheter av lånebolaget. Kolla i forum och på andra ställen där låntagare kan ge sitt omdöme om kreditbolaget.

Detta var en kort guide med några punkter du bör tänka på och undersöka innan du väljer vilket lånebolag du ska bli kund hos. Tyvärr är det svårt att hitta seriösa faktasidor om SMS-lån när man söker på nätet så det gäller att söka noggrant för att hitta den info man söker. Hos ungkonsument.se kan du bland annat få bra tips och info.