Bra ekonomiTyvärr finns det inte så många genvägar om man vill ha en bra ekonomi. De klassiska råden som att spara och ha en bra balans mellan inkomster och utgifter är A och O om man vill ha en stark och sund ekonomi.

Om du vill ha koll på inkomster och utgifter är det en budget du ska göra. I denna listar du vilka inkomster du har varje månad och vilka utgifter du har. Vissa utgifter är fasta kostnader som är lätta att budgetera för, till exempel kostnaden för tv-licensen som är densamma varje månad. Andra kostnader är lite svårare att beräkna eftersom de varierar från månad till månad, här är elen ett bra exempel.

När du gör budgeten får du försöka uppskatta den genomsnittliga månadskostnaden för de utgifter som är svårare att beräkna. Du kan också ta höjd genom att budgetera lite extra på dessa poster så att du har utrymme om det känns bättre.

När du gjort din budget är det viktigt att du försöker hålla dig till den. Har du till exempel budgeterat för 4000 kr i matkostnader så ska du också hålla dig till denna summa. I början kan det vara svårt och man kan behöva justera budgeten, kanske var 4000 kr för mycket? Då får du göra en ny kalkyl nästa månad där du ökar matkostnaderna.

I din budget så är det också viktigt att du gör utrymme för sparande. Med ett sparande får du en buffert att ta av om du råkar ut för oförutsedda kostnader och slipper ta dyra SMS-lån. Ibland kan det kännas meningslöst att spara om man inte har så mycket pengar över att lägga undan, men oavsett hur lite pengar du kan spara så är det alltid en bra idé att försöka spara undan pengar för framtida behov. Det finns dessutom flera olika typer av sparformer som ger mer eller mindre avkastning på sparpengarna, mer om dem kan du läsa på denna webbsite.

En budget kan också skapa lite extra motivation att dra ner på utgifterna eftersom man då tydligt ser hur ekonomin påverkas positivt av minskade utgifter. När man börjar titta närmre på småutgifterna så inser man till exempel hur mycket pengar det blir sammanlagt över tid. Så fundera inte bara på matkostnader och utgifter för nöje och kläder, tänk också på alla småutgifter och tjänster och abonnemang du har som kostar pengar. Kanske kan du istället lägga undan de pengarna i någon typ av sparande?

Tänk på att olika sparformer har olika risker, så läs på innan du väljer sparform så att du inte tar för stora risker med dina sparpengar.